Verslagen

Verslag van de vergadering van 25 april 2006

    Op algemene aanvraag en omdat er nogal wat nieuwe leden interesse toonden voor de kweek van aquariumplanten kwam Hubert op 25 april de theorie en praktijk van de plantenkweek uit de doeken doen.

Toen in België de moerascultuur nog onbekend was, kweekte men in Nederland al aquariumplanten op het droge. Toen Hubert en Marc Van Put in die tijd de serres van hun plantenleverancier gingen bezoeken, zagen zij dit gebeuren en ze testten een en ander uit. Zo kwamen ze te weten dat met wat aandacht en zorg een enorme plantenproductie mogelijk is aan een zeer aanvaardbare kostprijs. Zo kweekte Hubert op een voorjaar duizend plantjes op voor de tentoonstelling van Rosaceus.

De theorie van de kweek is door Hubert zelf neemgeschreven in een basiswerkje, waarin genoteerd staat waarom we moerascultuur hanteren, het is namelijk natuurgetrouw, productief, economisch en goedkoop. Ook de plaats, de benodigdheden, de planten, de groeivoorwaarden (licht, temperatuur en vochtigheid), en de werkwijze zijn er gedetailleed in beschreven. Dit werkje is door onze leden op eenvoudige vraag bij Rudy te bestellen.

Na het bespreken van de theorie werd aan de hand van een diareeks nogmaals getoond hoe tewerk gegaan wordt, en hoe Hubert dat practisch organiseerde. Ook blijkt duidelijk hoe groot de oogst kan worden, maar ook waar het mis kan gaan. Bij te grote warmte kort na het uitplanten zijn serieuze verliezen te verwachten, tenzij er zeer intensief gesproeid wordt.

Terwijl in andere clubs de plantenkweek onder impuls van onder meer deze voordrachten floreert - zowel Dapnia als de Blauwe alg en Zilverhaai Beringen zijn daar voorbeelden van - is het zo dat in eigen club nauwelijks navolging gevonden wordt.

NVDR:Zou het "niemand is sant in eigen land" dan toch kloppen? Misschien is de prijs van de aquariumplanten te laag, of werkt ons kadootje van planten aan de tentoonstellers contraproductief?

Tot slot kregen we een life demonstratie. Onze spreker had verschillende plantenstengels meegebracht. Opmerkelijk was het verschil tussen de lobeliastengel uit het goed verzorgde aquarium, met regelmatige waterverversing en toevoeging van wat waterplantenvoeding, dat gelijkmatig van vorm, mooi gekleurd en vrij van algen was. Een ander takje was in een klein bakje blijven overleven, zonder verdere zorgen en daarop zat nogal wat alg en ook de kleur en vorm van de blaadjes was niet zo mooi. Voor de start van de moerascultuur is dit niet zo belangrijk, maar het is wel een mooie demonstratie dat regelmatige zorg een hemelsbreed verschil maakt. Aan de hand van deze plantjes werd getoond hoe de plantenstengels in de grond gestoken worden, met haakjes vastgezet, gesproeid en afgedekt. Ook dit serretje werd (zoals vele voordien) door Hubert in een gul gebaar aan een ge?nteresseerd lid meegegeven. We hopen dat deze kweek mooi opgroeit en dat we deze zomer op de tentoonstelling het resultaat mogen bewonderen.

Belangrijk om te onthouden; als er iets niet goed gaat: praat erover, luister naar adviezen maar verander niet alles tegelijk. En als het dan na een tijdje goed gaat: vergeet niet er opnieuw over te spreken, zodat ook diegenen die de raad gegeven hebben weten welke adviezen inderdaad nuttig waren.

Dank je wel, Hubert, voor je volgehouden enthousiasme.

Ortwin

Vorig verslag   Volgend verslag

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Wist je dat die 'ruitenwissers' eerder je planten opeten dan de algen in je aquarium?

Door ervaringen uit te wisselen met andere clubleden leer je veel over het gedrag van de vissen in je aquarium.

Wil je meer informatie?

Polls

Wat trekt jou aan in een aquariumvereniging
ik kan er enorm veel bijleren
54.9%
ik kan veel bezig zijn met mijn hobby
19.7%
ik kan meer mensen leren kennen
5.7%
ik wil graag kunnen tentoonstellen
1.6%
ik voel me niet aangetrokken door een aquariumvereniging
12.3%
andere reden
5.7%
Aantal stemmen: 122