Verslagen

Verslag ledenvergadering 24 02 04

   

Mieke opende de vergadering met een overzicht van eisen, gesteld aan de bodemgrond in onze aquaria. We moeten onder meer rekening houden met de vissen: geen grove of scherpe bodembedekking voor corydoras of andere grondelende vissen, of vissen die zandhappen en ziften door hun kieuwen.

Vele vissen voelen zich beter boven een donkere bodem.

De watersamenstelling is ook van belang, zo zou kiezel en steen beter passen bij hard water, terwijl zacht water frequent in combinatie met zachte leembodems of turfmolm voorkomt.

Een goede voedingsbodem is een mengeling van gelijke delen klei (bentoniet), turf en rijnzand, die in een dunne laag op de glasbodem wordt gelegd en bedekt met een laag zand of fijn grind. Gedurende een jaar geeft deze laag voldoende voedingsstoffen om een weelderige plantengroei mogelijk te maken.

Verschillende kalibers gekalibreerd zand, dat door zijn structuur niet zo gemakkelijk dichtslibt, werden getoond.

Rijnzand bestaat in verschillende soorten 0/2 of 0/5, en kan aangevuld worden met fijne kift, te vinden in de bouwmaterialenhandel.

Ionolith is een bodemmateriaal dat verschillende stoffen (ammonium, fosfaat)in de bodem zou binden en zo ter beschikking houdt voor de plantenwortels. Het wordt met zand afgedekt.

Ook bentoniet heeft een ionenwisselende werking door zijn moleculaire structuur.

Osmocote voedingstabletten zouden 9 maanden voeding afgeven, opgelet echter, deze samengestelde tabletten geven ook nitraat, ammonium en fosfaat vrij. Voor gevoelige planten is het gebruik van voedingsharsen voor hydrocultuur mogelijk, ook deze moeten in kleine hoeveelheid diep in de bodem gebruikt worden.

Alexander deed een experiment met grove en fijne bodembedekking, en zag geen verschil in de ontwikkeling van de plantengroei.

Een goede manier om de juiste bacteriŽn in het aquarium te krijgen is via het gebruik van een aftreksel van beukenaarde(bladgrond van beukenblad)

Dennerle heeft een voedingsbodem die de algengroei zou vermijden in de opstartperiode van het aquarium, Karel zal deze gebruiken in een van zijn volgende aquaria en laat ons hopelijk het resultaat weten.

En zo gingen we met baard- en penseelalgen de pauze in. Na de pauze werden de gesprekken in kleinere groepjes tussen pot en pint verdergezet.

Ortwin

Vorig verslag   Volgend verslag

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Vroeg je je altijd al af hoe je in hemelsnaam een mooi plantenaquarium kan bekomen?

Op onze babbel vergaderingen worden heel wat weetjes over planten uitgewisseld.

Wil je meer informatie?

Polls

Wat vind je de leukste activiteiten van de aquariumclub
De babbel vergaderingen
Tentoonstellen
Bekijken van video's
Toespraken over bepaalde onderwerpen
Uitstappen
Met de club dingen doen tijdens het weekend
Quiz
Bezoeken aan andere tentoonstellingen
De DOE vergaderingen
Met de club gaan eten

Bekijk resultaat