Verslagen

Verslag vergadering van 13 april 2004

    De allermooiste onderwaterfilms
van Danny Van Belle


Nooit hadden de afwezigen zoveel ongelijk als op 13 april ll. Die avond kwam Danny Van Belle drie van zijn mooiste films projecteren voor Rosaceus.

Tijdens zijn zeven jaar verblijf in Thailand nam Danny op elk van zijn meer dan 2000 duiken zijn videocamera mee. Hij verfijnde de techniek om tot vlakbij sommige zeer schuwe dieren te komen, zonder hun natuurlijk gedrag te beinvloeden.

Met al deze stukjes beeldmateriaal, totaal meer dan 150 uur, ging hij dan recentelijk aan het werk, met verbluffende resultaten.

"De allermooiste camouflages"

De eerste film handelde over "De allermooiste camouflages". Dit debuut haalde in 2003 mooie prijzen op gerenommeerde festivals (Straatsburg, Milaan, Tachov, Kotor, Nagoya, Antibes, Belgrado en Faenza) betreffende onderwaterfilms.

De reportages van Cousteau verbleken bij de kunstzinnige opnames die we die avond te zien kregen. Niet alleen mooie plaatjes, maar ook een vakkundige uitleg over de manieren waarop vissen trachten te versmelten met hun omgeving. Het geheel is te mooi voor woorden.

"De wereld van de murenen" gaf gedurende 30 minuten de meest verscheiden soorten murenen en aalachtigen te zien. Ik dacht dat ik al iets gezien had, maar nu weet ik beter.

Als derde film bracht Danny Van Belle "De wereld der Gastropoda". Dit is zijn nieuwste project.

Op basis van een wetenschappelijk verantwoord scenario werden beelden gemonteerd, tekst uitgewerkt en muziek origineel voor deze film gecomponeerd. De teksten werden professioneel ingesproken in de studio en de film bestaat in drie talen. De meest diverse naaktslakken passeren hier de revue, er is er zelfs eentje bij die nooit tevoren in levenden lijve geobserveerd is, de " Hypselodoris zebrina". Deze film zat zo mogelijk nog beter ineen. Ongelooflijk en formidabel zijn enkele woorden die gebruikt worden als je een dergelijk adembenemende film te zien krijgt. Het zou me dan ook niet verwonderen dat deze film met eerste prijzen zal gaan lopen op de verschillende festivals dit voorjaar.

Mochten deze films ooit op video of DVD aangeboden worden, zal ik de kans niet laten liggen, dit zijn unieke documenten.

Dank je Danny, dat je ons de kans hebt gegeven om mee te genieten van al deze prachtige schepsels. We kijken uit naar jouw volgende films.

Ortwin

Vorig verslag   Volgend verslag

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Op een jaar tijd leerde ik bij AHV Rosaceus meer bij over het aquarium houden dan ik ooit in 10 boeken of aquariumwinkels kon vernemen.

Alexander

Wil je meer informatie?

Polls

Hoe ben je hier terecht gekomen
Ik ken de site van horen zeggen
8,4%
Ik kom hier regelmatig
6,5%
Via een zoekmachine
54,4%
Via een andere site
11,2%
Ik zit zelf in deze club
14,0%
Totaal per abuus... ik moest hier helemaal niet zijn
5,6%
Aantal stemmen: 215