Verslagen

Verslag vergadering 25 mei 2004 Mato Grosso

   

Op 25 mei brachten Stan en Frans op zeer bekwame wijze de diavoordracht over de tweede reis van de Explorers naar BraziliŽ, zodat we de reisavonturen als het ware zelf mochten meebeleven.

In 2001 vertrokken vijf leden van Betta Buggenhout naar de provincie Mato Grosso, gelegen in het centrum van het land tegen BoliviŽ aan. De meest bekende biotoop aldaar is de Pantanal, een gigantisch (7x BelgiŽ† ) overstromingsgebied aan de rand van de Rio Xingu. Na een reis van meer dan 24 uur mochten de Explorers de eerste stappen zetten in de natuur van BraziliŽ. En al onmiddellijk kon Willy Wouters een anaconda bij de staart nemen. In de invallende duisternis werden de kikkerkoren actief. De foto's getuigen van de verscheidenheid aan soorten. Onder begeleiding van Braziliaanse muziek zagen we de landschappen voorbijschuiven, met prachtige beelden van de fauna en flora. Overal waar mogelijk - piranha's en kaaimannen waren soms nadrukkelijk aanwezig op sommige plaatsen - werd in het water gegaan om de vissen te verschalken en te fotograferen.

Een hoogtepunt was het bezoek aan een landgoed aan de rand van het Xingureservaat, waar de ongerepte natuur de reizigers verbaasde. Talloze kevers, spinnen, vlinders, wantsen, cichaden, kakkerlakken passeerden de lenzen van de camera's, naast vogels, schitterende bloemen en planten. Een ander reservaat bestaat uit een landschap dat doet denken aan de Grand Canyon. Een 800 m hoog plateau dat door erosie van wind en regen in diepe geulen uitgesleten is. Voor de waarnemer doen de fauna en flora denken aan een reusachtig openluchtterrarium.

Deze diareeks werd samengesteld uit duizenden dia's getrokken door Willy Wouters, Jean Huylebroeck en Willy Lambrecht. Willy Lambrecht bracht de dieren op naam, Willy Wouters schreef de teksten, Els De Vuyst bracht de lezing op professionele wijze, de muziek en sonorisatie werd verzorgd door Stan De Smedt en Frans Proost nam de voorstudie en organisatie voor zijn rekening. Of waar een goede teamwerking al goed voor is.Nu de Explorers opnieuw naar het verre Brazili afgereisd zijn mogen we hopen op een reisverslag van deze nieuwe reis, even geduld nog voor Brazil 2004.

Ortwin

Vorig verslag   Volgend verslag

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Bij Rosaceus vond ik een hele groep toffe mensen waarmee ik kon babbelen over mijn favoriete hobby.

Alexander

Wil je meer informatie?

Polls

Wat zou je graag nog terugvinden op deze site
Discussie met andere aquarianen
12.6%
Mogelijkheid tot stellen van vragen
14.2%
aquarium voorstellingen
33.1%
meer artikels over nog niet besproken onderwerpen
7.9%
meer FAQ antwoorden
0.8%
meer nieuwtjes
4.7%
uitwisselen van tips en truukjes
26.8%
Aantal stemmen: 127