De eerste ledenvergadering in mei bracht Hubert zijn voordracht over moerascultuur. Voor de pauze kregen we de theoretische basis. Aquariumplanten zijn in de meeste aquaria een must, voor de vissen, voor de esthetiek, en er zijn nog tal van redenen. De kweek van aquariumplanten is vooral een methode om het houden van een aquarium betaalbaar te houden. Waarom dan moerascultuur?
Meer dan duizend plantjes
Het is de natuurlijke wijze van groeien van de meeste “aquariumplanten”.
De methode is productief: Hubert had een voorbeeld waarbij hij meer dan duizend plantjes kon kweken op een zomerseizoen.
Het is een economische methode om plantjes in voorraad te hebben om bij tegenslag terug een deel van je bak terug te kunnen inrichten. Als basismateriaal gebruiken we stengels en ander ‘afval’ dat anders toch maar bij het groenafval terecht komt.
Waar richt je de kweek in?
De planten hebben nood aan warmte en licht. In een verwarmde veranda of serre kan je het ganse jaar planten kweken.
In een onverwarmde ruimte beperkt het groeiseizoen zich tot de maanden mei tot en met september. Zo is het ook mogelijk tegen een beschutte muur een afdakje te maken, het terras anders in te richten of op de vensterbank één of meer miniserres te plaatsen.
De plantenkeuze is erg breed:
zo goed als alle stengelplanten kunnen op deze manier vermenig-vuldigd worden, Alternanthera, Cardamine, sterrekruid, hottonia, Hygrophila, Ludwigia, Rotala, Leids plantje,? Maar ook verschillende Echinodorussoorten en Crypto’s zijn geschikte kandidaten.
We gebruiken zoveel mogelijk de natuurlijke belichting, deze is het meest geschikt voor de groei van planten, en dit zorgt ook voor de nodige warmte. Wel moeten we erop letten dat de vochtigheid op peil gehouden wordt, zodat de planten niet uitdrogen.
Hoe gaan we te werk?
Een delicate eerste stap is het overwennen van de onderwatervorm naar de bovenwatervorm. Door de groeibak van de buitenwereld af te sluiten krijgen we een tropisch klimaat is het kastje. Eens de planten aanslaan (d.i. wortelvormen) wordt een weinig lucht gegeven door de dekruit open te leggen. Afhankelijk van de plant is dit na 7 tot 14 dagen. Dan begint ook de scheutontwikkeling.
Als plantgrond is een mengeling van gelijke delen bladgrond, turf en grof zand.
Als plantenbakken gebruiken we oude aquaria, plastic serretjes, isomo dozen,… Als we ze maar hermetisch kunnen afsluiten.
Op de bodem komt een drainagelaag van enkele cm argex, of een afstandsroostertje. Daarop een tussenlaag (vliegengaas, perlonwatten, rotswol waarop een 7 cm plantgrond.
We planten steeds twee knopen in de grond en de stengel wordt dan met krammetjes verankerd om optimaal bodemcontact te doen ontstaan. Deze methode is afleggen, op elke knoop zal een jong plantje groeien. Een andere methode is door stekken. Stukken van 6 cm worden met twee knopen in de bodem geplaatst. Leids plantje vermenigvuldigen we door worteldeling, zoals ook de crypto’s, die als nadeel een trage ontwikkeling hebben.
Serre verloten
Na de pauze ging het er meer praktisch aan toe. Hubert had plantenmateriaal en een eigengemaakte serre meegebracht, waarin hij de methode demonstreerde. Nadien mochten we deze serre verloten, en Ygo was de gelukkige die met dit kleinood huiswaarts mocht. We verwachten resultaat tegen de tentoonstelling.
Dank aan Hubert voor een deskundige uitleg en in de hoop dat deze voordracht nog wat leden tot de plantenkweek kan aanzetten.
Door Hubert