Planten

Ludwigia repens

    Ludwigia repens is de huidige naam van het kruipend waterlepeltje dat in 1821 voor het eerst werd beschreven door Elliot als L.natans. De soort werd veel verhandeld onder de naam L.Mulertii. Het is de belangrijkste en gemakkelijkste vertegenwoordiger van zijn soort in de aquaristiek

De plant behoort tot de familie van de Onagriaceae, de teunisbloemfamilie en komt uit de zuidelijke staten van de V.S. en Mexico. Daar kunnen we Ludwigia repens vinden in zwak stromend water, afwisselend emers en submers.

Het kruipend waterlepeltje is een stengelplant, die een lengte van 50 cm kan bereiken. De bladeren staan kruisgewijs tegenoverstaand ingeplant op een korte steel (5-8 mm). Ze zijn tot 4 cm lang en 2 cm breed, rondachtig tot breed eirond, bij goede belichting en niet te hoge temperatuur bovenaan olijfgroen, onderaan roodachtig tot dieprood; bij zwakke belichting echter blijft de plant bleekgroen. In emerse cultuur kunnen kleine gele bloempjes de plant sieren.

Wat de verzorging betreft verdraagt de plant temperaturen tussen 20 en 29 °C, liefst toch onder 25 °,de hardheid mag variėren van 2 tot 15 °dKH met een pH van 5.5 tot 8 met een optimum rond 7.5 . De koolzuurbehoefte is niet groot: 10 mg/l volstaat voor een goede groei. De belichting daarentegen dient voldoende sterk te zijn als we Ludwigia in zijn mooiste kleuren willen zien, 50 Watt per 100 liter is een richtwaarde, maar bij hogere temperaturen is het mogelijk dat dit niet volstaat.

Ludwigia is ons dankbaar voor regelmatige waterverversing, met telkens de toediening van een weinig aquariumplantenvoedsel. De vermenigvuldiging gebeurt in het aquarium door stekken of aftoppen. Bij de aanplant dienen we er rekening mee te houden dat de plant zich rijkelijk vertakt en we dus voldoende ruimte geven. Groepsgewijze aangeplant in midden of achterzone vormt het waterlepeltje een fraai kleuraccent in recent opgestarte aquaria, waar het gezelschap van Vallisneria en Cabomba of Myriophyllum als echte waterplanten de groene pioniers zijn. Ook in meer gevorderde aquaria misstaat Ludwigia niet en in het paludarium kunnen wij de bovenwatervorm bewonderen als moerasplant, soms gesierd met zijn gele bloempjes.

Vorige Plant   Volgende Plant

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Wist je dat die 'ruitenwissers' eerder je planten opeten dan de algen in je aquarium?

Door ervaringen uit te wisselen met andere clubleden leer je veel over het gedrag van de vissen in je aquarium.

Wil je meer informatie?

Polls

Waarom hou je zo van aquaristiek?
Ik ben aan de vissen gehecht
ik hou van het inrichtwerk
ik zoek graag alles uit
ik ben een planten liefhebber
de gezelligheid
er is leven in huis
ik experimenteer graag
het is decoratief
ik krijg er veel voldoening van
nog iets helemaal anders.

Bekijk resultaat